10. toukokuuta 2009

Psykologiaa Prahassa

Oletko pohtinut vaihtoon lähtemistä? Vaivaako sinua matkakuume? Askarruttaako arki vieraassa maassa? Anssi Tikkanen kertoi Ärsykkeelle, millaista psykologian opiskelu Prahassa on. Ota mukava asento ja lähde nojatuolimatkalle kuvankauniiseen Prahaan Ärsykkeen kanssa!

Kirjoittaja on 25-v jyväskyläläinen psykologian opiskelija, joka opiskelee Tsekissä, Prahan Charles Universityssa 16.2. - 3.7.09.

Ajatus vaihto-opiskelusta syntyi noin vuosi ennen lähtöä. Opiskelujen loppuvaihe lähestyi ja ajattelin, että nyt minun on mentävä: katuisin myöhemmin jos jättäisin mahdollisuuden käyttämättä. Kaksi kaveriani olivat Prahassa erasmuslaisina -07 ja he ylistivät kaupunkia. Praha sijaitsee ihanteellisesti Keski-Euroopan sydämessä ja kaupungin historiallisuus, värikäs kulttuuri ja rento mentaliteetti kiehtoivat minua. Englanti opiskelukielenä oli myös yksi syy valinnalleni.


Erasmuslaiset sijoitetaan Hostivarin asuntolaan Prahan itälaidalle, n.15 km ydinkeskustasta. Matka keskustaan kestää 35-40 min. Jaan pienen, kelvollisen huoneen ranskalaisen pojan kanssa (vuokran ollessa 115 E/kk). Asuntola tulvii satoja erasmuslaisia eri puolilta Eurooppaa, joten värikästä seuraa (sekä legendaarisia käytäväbileitä) on aina lähellä. Prahaan asettuessani kulttuurishokki ei ollut niin iso kuin olin odottanut (uskon sen olevan suurempi kotiutuessani takaisin Suomeen). Suomalaisia vaihtareita on kaupungissa paljon, joten tarpeen tullen on helppo kokoontua yhteen vaihtamaan kokemuksia omalla kielellä. Lukuisien erasmuslaisten lisäksi olen saanut uusia tuttavia myös paikallisista. Rohkaisenkin tutustumaan Prahassa opiskeleviin tsekkeihin ja slovakeihin - he ovat ystävällisiä ja opastavat mielellään syvemmälle kulttuurin ja kielen saloihin! Itselläni tie paikallisten pariin avautui liikuntaharrastuksen kautta (ilmoittauduin yliopiston lentopallokursseille) ja pian he pyysivät minua mukaan eri rientoihinsa. Tsekit ovat maanläheisiä ja vieraanvaraisia. Työ, perhe ja arjen pienet nautinnot ovat heille tärkeitä.

Päätin opiskella Prahassa vain psykologiaa ja valitsin kaikki erasmuslaisille keväällä tarjottavat kurssit: Intercultural training (2 x 6h ryhmäopetusta, vuorovaikutusta, leikkejä ym. tutustumista, 2 op), Personnel psychology (itsenäisesti esseellä, 6 op), Forensic psychology ("Csi:Praha", värikkäitä luentoja autenttisin rikoskertomusvideoin + essee, 4 op), Psychosocial interventions (keskustelumuotoiset tapaamiset + essee, 4 op) ja Introduction to czech psychology (luennot + monivalintakoe + essee, 6 op). Yliopisto on tasokas ja luennot ovat olleet pääosin mielenkiintoisia ja englanti helposti ymmärrettävää. Luennoitsijat ovat ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä. Kevätlukukausi on psykologian opetuksen osalta lyhyt, luentojen alkaessa maaliskuun alussa ja päättyessä 12.5.

Yleiseltä hintatasoltaan Praha on n. 40 – 70 % Jyväskylästä. Ruoka (ja erityisesti juoma!) on halpaa. 10 x 0,5 l tsekkiolut maksaa marketissa 3-4 euroa, saman verran joutuu maksamaan 375 g muropaketista – terveellisen ruokavalion ylläpitäminen vaatii täällä joskus itsekuria. Yliopistoruokalat tarjoavat (ainakin lihansyöjille) maukasta lounasta hintaan 1,5 E/ ja illalla aterioi keskitasoisessa ravintolassa olut tai viinilasi seuranaan alle 10 eurolla. Joukkoliikenne on joustavaa ja vaivatonta käyttää (25 E/3kk). Kuntosali ja uinti on ilmaista tiettyinä aikoina Hostivarissa sijaitsevassa yliopiston liikuntakeskuksessa ja monille pallopelikursseille on lupa osallistua. Kulttuuriharrasteet ovat huokeita: oopperaan, balettiin ja elokuviin pääsee edullisimmillaan 3–4 eurolla, samoin seuraamaan huippufutista tai jääkiekkoa.


Yliopiston apuraha + opintotuki riittävät näin ollen mainiosti asumiseen, elämiseen ja sosiaalisiin harrasteisiin Prahassa. Isompien ostosten tekemiseen ja reissaamiseen on hyvä varata hieman ylimääräistä rahaa, etenkin jos on suunnitelmissa nähdä Eurooppaa laajemmin. Omaan vaihtoaikaani matkustelu kuuluu oleellisena osana. Eri puolille Tsekkiä suuntautuneiden Erasmus-retkien lisäksi olen matkannut Dublinissa ja Budapestissa. Lähipäivinä aion nähdä Wienin ja palan Saksaa. Alkukesällä, jolloin opinnot ovat jo paketissa matkaan Barcelonaan sekä Roomaan. Prahasta on vaivatonta matkata etäisyyksien ollessa lyhyitä (mm. Budapestiin, Wieniin tai Berliiniin 5-6h bussimatka on 30E meno-paluu).

Prahaa leimaa edelleen siirtymävaihe kommunistisen ajan kollektiivisesta ilmapiiristä ja traditioista liberaaliin länsimaiseen markkinatalouteen ja individualismiin. Praha on suuri, värikäs, mahdollisuuksien, yllätysten ja vastakohtien kaupunki, täynnä tarinoitaan: Asuntolassa voi aamuyöllä tavata kodittoman kulkijan pihistämässä mehevimpiä lihafileitä käytävien jääkaapeista, keväisessä puistossa voit maata kukkivien kirsikkapuiden alla koirien kirmatessa ja jahdatessa perhosia ympärilläsi. Vanhan kaupungin hämärillä kujilla kulkiessasi saatat havaita tuntemattoman vahvasti meikatun tytön takertuneen nivusiisi, uljaalla Vaclavin aukiolla voit sulkea silmäsi ja nähdä puna-armeijan tankit vyörymässä kohti ihmisjoukkoa murskaten tsekkien emansipaatiopyrkimykset elokuussa 1968. Keskiyöllä voit nojata Kaarlen sillan reunukseen katsellen tumman Vltavan pinnasta heijastuvaa Prahan linnan surrealistista silhuettia tai seurata Kafkan jalanjälkiä joenrantaa pitkin...

Vaihtoaikaan mahtuu riemun ja onnistumisen elämysten lisäksi myös toisenlaisia tunteita. Puheensorina ja nauru täyttävät erasmuslaisten kohtaamiset mutta henkilökohtaisesti kaipaan joskus sitä, että small talkin lisäksi puhuttaisiin suoraviivaisemmin ja avoimemmin myös ”oikeista” asioista. Toisaalta voi olla hyvä tiedostaa se, että luopuessaan omasta kielestään menettää jotain kyvystään ilmaista autenttisesti ja laajasti sitä mitä todella on, ajattelee ja tuntee. Vaihtoaika antaa tilaisuuden pysähtyä, reflektoida arvomaailmaansa, tutustua itseensä paremmin, kyseenalaistaa ja nähdä asioita uusista perspektiiveistä. Se muovaa ihmistä, tarjoaa uusia haasteita, yllätyksiä sekä mahdollisuuden muutokseen ja kasvuun. Kokonaisuudessaan vaihtoaika on ainutlaatuinen mahdollisuus opiskella ulkomailla, harjoittaa autonomiaa, hankkia kompetenssia eri elämänalueilla, tutustua uusiin kulttuureihin, kohentaa käytännön kielitaitoa, hankkia uusia kavereita, verkostoitua, kansainvälistyä ja kerätä ikimuistoisia kokemuksia. Tartu siihen!

Teksti Anssi Tikkanen, toimittanut Minna Vitikainen