10. toukokuuta 2009

Hutkivaa journalismia

Ärsyke tutkii ja hutkii. Tässä numerossa kysymme, tarttuuko hymy?


On paljon pohdittu sitä, tarttuuko hyvä mieli ja pystyykö ihminen positiivisella mielellä ja iloisuudella luomaan positiivisuutta myös kanssaihmisiin. Päätin siis tutkia, pystyykö hymyn tartuttamaan vastaantuleviin ihmisiin. Lisäksi tutkin, vaikuttavatko erilaiset sääolosuhteet hymyn tarttumiseen.

Toteutin tutkimukseni kahtena eri päivänä kävelylenkillä ollessani. Ensimmäisenä päivänä oli lämmintä ja ilma oli kirkas, mutta aurinko ei kuitenkaan paistanut. Toisena päivänä oli kostea ilma ja taivas oli tumman pilviverhon peitossa. Lisäksi tutkimuspaikat olivat erilaisia. Ensimmäisenä päivänä paikka oli Tuomiojärven läheisyydessä tutulla lenkkireitilläni ja toisena päivänä toteutin tutkimuksen matkalla keskustasta Kortepohjaan. Ensimmäisenä päivänä otoskoko oli 6 henkilöä ja toisena päivänä 5. Tutkimushenkilöiden ikä vaihteli suuresti (n. 20-65v.) ja suurin osa oli naisia.

Tutkimuksen kulku oli seuraava: kävelin ilmeettömänä, kunnes vastaan tuli sopiva koehenkilö. Kun etäisyys oli tarpeeksi lyhyt, hain katsekontaktin ja hymyilin. Tarkoituksena oli selvittää, saisinko ihmiset hymyilemään takaisin.

Tuloksena oli, että vain yksi ihminen 11:ta hymyili takaisin. Hän oli suurin piirtein itseni ikäinen nainen ja tämä tapahtui toisena tutkimuspäivänä, eli kun sää oli synkempi. Voidaan siis todeta, että hymy ei tartu ainakaan tutkituissa sääolosuhteissa. Tutkimus olisi pitänyt varmaan laajentaa aurinkoiseen päivään, jolloin olisi saattanut tulla enemmän vastahymyjä. Erikoista oli se, että sääolosuhteilla ei näyttänyt olevan vaikutusta hymyn tarttumiseen. Sääolosuhteilla oli kuitenkin vaikutusta siihen, kuinka helposti ihmisiin sai katsekontaktin. Kosteampana ja synkempänä päivänä oli erittäin vaikea saada katsekontaktia keneenkään, koska ihmiset kulkivat katse maassa. Kirkkaampana päivänä ihmisiin sai helpommin katsekontaktin.

Voidaan siis todeta, että hymy ei näytä tarttuvan. Tämä ei ole riippuvainen iästä eikä säätilanteesta. Avoimeksi tosin jää, vastaavatko ihmiset hymyyn herkemmin, jos sää on aurinkoien. Lisäksi olisi ollut hyvä saada useampia miehiä otokseen, jotta oltaisiin voitu tarkastella sukupuolen vaikutusta hymyn tarttumiseen. Rohkenen epäillä, että tulokseni olisivat olleet huomattavasti positiivisempia, jos otoksena olisi ollut 20-30 -vuotiaita miehiä...

Teksti: Mari Laari
Hymyilevän possun löydät täältä.